مقالات

رابیتس ( راویز رابیز رابیس ) یا کناف ؟

                                                                                                                                                                                                                                      رابیتس یا کناف پرسشی است که برای پاسخ به آن باید هر دو روش را شناخت و مزایا و معایب هر کدام را به طور دقیق بررسی کرد و سپس تصمیم گیری کرد. در این مقاله قصد داریم با معرفی کامل هر دو روش و بیان تفاوت‌ها و شباهت‌ها، بررسی مزایا و معایب آن‌ها به شما برای انتخاب یکی از دو روش کناف یا رابیتس را کمک کنیم.

کناف چیست؟

مدتی است که استفاده از کناف برای تزیین سقف و دیوار در ایران طرفداران بسیاری پیدا کرده است. کناف به صفحات گچی روکش‌داری گفته می‌شود که در شرکت کناف تولید و به بازار عرضه می‌شوند. این صفحات گچی به یک شبکه از ورق گالوانیزه که به وسیله پیچ و مهره به سقف متصل می‌شوند، اتصال دارد. کناف یا صفحات گچی به صورت ابعاد مشخصی تولید می‌شوند و لازم است برای اجرای طرح موورد نظر قطعات بریده و به هم چسبانده شوند تا طرح مورد نظر به دست آید.

کناف چیست؟

مزایای سقف کاذب کناف چیست؟

1. اجرای کناف ضایعات ساختمانی کمی تولید می‌کند و کثیف کاری زیادی به جز گرد و خاک پس از اجرا به جای نمی‌گذارد.

2. اجرای کناف سرعت بالایی دارد زیرا در فرآیند کناف کاری از گچ خشک استفاده می‌شود و زمان برای خشک شدن گچ هدر نمی‌رود.

3. از آنجایی که کار کناف کاری به صورت خشک انجام می‌شود نیاز به مصالح کمتر می‌شود .

4. تعمیر کناف به سهولت انجام می‌شود و نیاز به نگهداری قابل توجهی هم ندارد.

مزایای سقف کاذب کناف چیست؟

معایب کناف کدام است؟

1. کناف به دلیل وزن کم، مقاومت کمتری نسبت به فشار دارد و ممکن است زود دچار شکستگی شود لذا در هنگام انتقال آن باید نهایت دقت به کار گرفته شود.

2. اگر از کناف در مناطق در دسترس مانند ستون‌ها استفاده شود نیاز به نگهداری به منظور جلوگیری از شکستن و ضربه خوردن دارد.

3.نیروی متخصص جهت اجرای کناف یا نیروی متخصص و دوره دیده، یک ایراد بزرگ در کناف محسوب می‌شود.

4. اگر هنگام نصب دقت و مهارت کافی بکار برده نشود ترک خورگی در آن می‌شود.

معایب کناف کدام است؟

رابیتس چیست؟

رابیتس هم روشی است که از آن برای تزیین سقف و دیوار بهره گرفته می‌شود. در رابیتس کاری ابتدا پروفیل‌های گالوانیزه به سقف جوش داده می‌شوند و سپس توری‌های رابیتس نیز به پروفیل‌ها محکم می‌شوند. این استحکام یا به وسیله جوشکاری یا پیچ و مهره صورت می‌گیرد. پس از اتصال پروفیل‌ها و رابیتس‌ها، گچ کار با هنر خود اقدام به پر کردن فضای درست شده به وسیله گچ و خاک و گچ می‌کند.

رابیتس چیست؟

مزایای رابیتس کدام است؟

1. رابیتس کاری دارای سرعت اجرای مناسبی است .

2. رابیتس کاری اجرای بسیار منعطفی دارد و در آن امکان ایجاد اشکال هندسی و قوس‌ها وجود دارد.

3. مشکلاتی مانند ترک خوردگی در رابیتس بسیارکمتر از کناف دیده می‌شود.

4. زنگ زدگی و مسائل این چنینی در رابیتس مشاهد نمی‌شود زیرا از ورق‌های گالوانیزه در ساخت آن استفاده می‌شود.

5. نیازی به نیروی متخصص برای اجرای این سقف کاذب وجود ندارد.

مزایای رابیتس کدام است؟

معایب رابیتس کدام است؟

1. وزن رابیتس کاری مهم‌ترین ایراد آن محسوب می‌شود.

2. رابیتس هزینه‌‌ی بیشتری برای پیاده سازی دارد.

3. میزان گچ مصرفی آن زیاد است. 

رابیتس چیست و انواع آن

آخرین بروزرسانی: پنج شنبه ۱۹ دی ۱۳۹۸0

 دانشنامه

رابیتس (rib lath sheet) یکی از محبوب‌ترین مصالح در صنعت ساختمان سازی است که جایگاه ویژه‌ای در ساخت نما، سقف کاذب و دکوراسیون داخلی سازه‌ها دارد. در واقع استفاده از رابیتس به منظور ایجاد فضایی برای نصب تجهیزات الکتریکی و سیستم نوری در ساختمان‌ها مناسب است. این محصول به‌وسیله فرایندی متفاوت بر روی ورق‌های گالوانیزه تولید می‌شود که در ادامه اطلاعات مفیدی در مورد این ورق خاص فولادی و انواع آن به شما ارائه خواهیم کرد.

 

رابیتس را کامل بشناسید

شاید شما هم کنجکاوید بدانید روایز یا همان رابیتس چیست؟ رابیتس یکی از مصالح فولادی به حساب می‌آید که امروزه در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده زیادی قرار می‌گیرد و از طریق انجام فرایند پرس‌کاری و کشش بر روی ورق گالوانیزه تولید می‌شود. کاربرد رابیتس‌ها بسیار زیاد بوده و به وفور در سقف کاذب قابل مشاهده است. فولاد گالوانیزه در شرایط مختلف، مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهد و همین موضوع این محصول را برای تولید مناسب می‌کند. برای اینکه بهتر بدانید رابیتس چیست باید کاربرد این محصول را بدانید. این محصول فولادی به طور گسترده در ساخت دکوراسیون، کارهای ترمیمی و تزیینی استفاده می‌شود و اغلب به منظور ایجاد پیوستگی در سطوح دیوار به کار برده می‌رود؛ به گونه‌ای که هر انفصال و ترک خوردگی‌ دیوار را می‌پوشاند. در مورد رابیتس باید بدانید که این مصالح پرکاربرد انواع متنوعی دارند و ماده سازنده آن به فولاد محدود نمی‌شود و ماده‌ای پلیمری (Polymer) نیز می‌تواند برای ساخت این مصالح استفاده شود.

 

از کجا بدانیم رابیتسی که تهیه کرده‌ایم از کیفیت مناسبی برخوردار است؟

اگر برای اولین بار قصد خرید رابیتس را دارید و اطلاعات کافی در رابطه با آن ندارید و می‌خواهید محصول با کیفیتی خریداری کنید، آن را چند بار بر روی زمین بزنید، اگر تکه‌های گالوانیزه از رابیتس جدا شدند و بر روی زمین ریختند، این امر نشان دهنده این موضوع است که رابیتس درجه یک نیست.

 

از اجزای مهم در ساخت سقف‌های کاذب رابیتس است.

نمایی از کاربرد رابیتس

 

انواع رابیتس

در این بخش به بررسی انواع راویز خواهیم پرداخت، مانند تمام مصالح ساختمانی، این محصول فولادی هم انواع مختلفی دارد که می‌توان آن را بر اساس ستون، وزن و چشمه‌ دسته‌بندی کرد. اگر قصد رابیتس کردن ساختمان خود را دارید، باید از رابیتس کار کمک بگیرید، او مشخص می‌کند که باید چه رابیتسی با چه وزنی تهیه کنید، از طرفی با تماس با کارشناسان آهن آنلاین می‌توانید مشاوره‌های خوبی را دریافت کنید.

 

انواع رابیتس براساس ستون

رابیتس‌ها را معمولاً براساس نوع نیاز در ستون‌های مختلف تولید می‌کنند. در ایران رابیتس‌ها با تعداد ستون‌های ۹، ۱۱ و ۱۳ ستونه مورد استفاده قرار می‌گیرند که هر کدام کاربرد متفاوتی در صنعت ساختمان‌سازی دارند. به تعداد ستون رابیتس، پل ستون نیز گفته می‌شود. البته باید توجه داشته باشید که استفاده از رابیتس ۱۷ ستونه نیز در کشورهای دیگر رایج است ولی در ایران این محصول از تقاضای بالایی برخوردار نیست.

نوع ۱۳ ستونه این محصول از کیفیت بالاتری برخوردار است که البته از نظر قیمت از انواع دیگر گرانتر است و کاربردهای خاصی دارد؛ به همین دلیل است که در هنگام خرید رابیتس باید توجه داشته باشید که نوع خریداری شده با مورد مصرفی و متراژ کاری تطابق داشته باشد.

گاهی مشاهده می‌شود که برای بالا بردن سرعت کار، در سقف‌های کاذب از نوع ۱۳ ستونه به جای ۹ ستونه سبک استفاده می‌شود که این کار علاوه بر غیراستاندارد بودن، هزینه بیشتری هم در بر دارد.

اما در گچ‌کاری سقف، نوع ۱۳ ستونه سنگین کاربرد بیشتری دارد، همچنین در نمای ساختمان هم  ۱۳ ستونه سنگین استفاده می‌شود، چرا که باید وزن سنگ نما را تحمل کند.

تنوعی که در تعداد ستون‌های رابیتس وجود دارد، به دلیل موارد متعدد کاربرد آن‌هاست و ارتباطی به قیمت ندارد. قیمت آن را با  وزن و ضخامت  مشخص می‌کند و تعداد ستون‌ها اهمیتی ندارد. به عنوان مثال ممکن است نوع ۹ ستونیه فوق سنگین، از نوع ۱۱ ستونه سبک، وزن بیشتری داشته باشد و در نتیجه گران‌تر باشد.

 

انواع رابیتس براساس وزن

ورقی که از آن به منظور تولید استفاده می‌شود می‌تواند ضخامت‌های متنوعی داشته باشد و به هر میزان که ضخامت ورق زیاد باشد، محصول تولیدی وزن بیش‌تری خواهد داشت، بنابراین هر ورق رابیتس با توجه به ورق سازنده آن دارای وزن متفاوت (سبک، نیمه سنگین، سنگین و فوق سنگین) است که تاثیر مستقیمی بر قیمت رابیتس دارد. اما توجه داشته باشید که نمی‌توان گفت رابیتسی که وزن بیشتری دارد، همیشه بهتر است.

در مواردی که از این محصول برای سقف کاذب استفاده می‌شود، وزن آن اهمیت چندانی ندارد و به همین خاطر معمولاً از نوع سبک آن استفاده می‌شود. استفاده از نوع سنگین در سقف کاذب علاوه بر تحمیل هزینه بیشتر کار را هم سخت‌تر می‌کند. در سقف کاذب به دلیل اینکه انعطاف بیشتری مورد نیاز است، ۹ ستونه سبک انتخاب مناسبی است.

یک نکته مهم که در خرید رابیتس باید مورد توجه قرار دهید این موضوع است که خرید رابیتس براساس مشخصات وزنی صورت می‌گیرد و وزن رابیتس بر روی بسته‌های آن قید نمی‌شود بدین منظور نیاز به اندازه گیری وزن آنها با باسکول و کنترل وزن است.

در جدول زیر می‌توانید وزن انواع رابیتس سبک، نیمه سنگین، سنگین و فوق سنگین را مشاهده کنید.

 

انواع

سبک

نیمه سنگین

سنگین

فوق سنگین

نه ستون

۶۵۰ گرم

۷۸۰ گرم

۸۷۰ گرم

۹۰۰ گرم

یازده ستون

۸۳۰ گرم

۸۳۰ گرم

   

سیزده ستون

۸۶۰ گرم

۸۶۰ گرم

۱۰۰۰گرم

۱۰۸۰ گرم

 

انواع رابیتس براساس چشمه

علاوه بر وزن و ستون، رابیتس‌ها را براساس روزنه‌های بین ستون‌ها یا همان تعداد چشمه‌ها نیز می‌توان دسته‌بندی کرد. رابیتس‌های تولیدی به دو صورت ۲ یا ۳ چشمه در بازار وجود دارند. چشمه‌های موجود بین ستون‌ها می‌تواند اشکال مختلفی مانند لوزی، مربع و متوازی الاضلاع داشته باشند که در ایران تنها تولید و استفاده رابیتس‌هایی با چشمه متوازی الاضلاع رایج است. کاری که چشمه رابیتس انجام می‌دهد جذب انرژی است، اگر اندازه این چشمه‌ها زیاد باشد، میزان زیادی انرژی هدر می‌رود و اگر اندازه چشمه‌ها کم باشد، مقاومت به جذب انرژی زیاد است. بنابراین اندازه بهینه‌ای برای چشمه‌ها در نظر می‌گیرند که همان زاویه چشمه است، تا میزان جذب انرژی کم و زیاد نشود.

 

رابیتس در سقف‌های رابیتس کاربرد فراوانی دارد.

 

مزایای استفاده از رابیتس

– استحکام نسبی به شرط رعایت اصول مهندسی و جوش مناسب.

– سرعت اجرای مناسب.

– اجرای آسان و طرح پذیری مناسب (نه مطلوب).

– عدم نیاز به نیروی متخصص.

– فراوانی در بازار و سهولت تهیه آن.

– امکان ایجاد طرح‌های مختلف و مورد نظر مشتری.

 

معایب استفاده از رابیتس

– وزن سنگین سازه.

– لزوم لایه ضخیم گچ در صورت استفاده از ملات گچ.

– بروز ترک‌های فراوان در پوشش نهایی خصوصا در گچ ناشی از اختلاف انبساط حرارتی این محصول فولادی و اندود و یا ارتعاشات ناشی از لرزش ساختمان که حتی منجر به جدایی کامل اندود از این محصول در مرور زمان می‌شود.

– عدم امکان طرح پذیری مطلوب به واسطه محدودیت فضای گچ‌کاری (نیاز به ایجاد جای مانور دست و ماله برای سفیدکار و عدم امکان ایجاد اشکال کوچک، ظریف و مینیاتوری).

– بروز خوردگی در اجزا شاسی کشی خصوصا در محل‌های جوش در نقاط مرطوب و فضای باز در دراز مدت.

– عدم وجود خاصیت آکوستیک و ضد صدا.

1399-08-03